KAYGIYI ALKOL İLE AZALTMAK
- Yusuf Tayınmak
- 4 Nis
- 2 dakikada okunur
Günlük hayatta birçok insan kaygı ile karşı karşıya gelmektedir. Kaygı ya da anksiyete, tehlikeli bir duruma karşı vücudun verdiği doğal bir tepkidir. İstenmeyen bir durum ile karşı karşıya gelindiğinde kişi kendini baskı altında hissedebilmektedir. Bu durumda vücut kendini bir koruma altına alarak, bir alarm sistemi gibi tepki vererek bildirim yapmaktadır. Kaygılanmak normal bir tepkidir lakin bu durum bir tehlike olmadan günlük hayatınızı ve rutininize yayılmaya başlarsa bu durum pekte sağlıklı karşılanmamaktadır. Örneğin; bir sınava girecekseniz veya mülakat süreciniz varsa kaygılanmanız normaldir ve süreç bittikten sonra kaygınızın azalması beklenmektedir. Eğer kaygı düzeyiniz azalmıyor, günlük rutininizde devam edip gününüzü bozuyorsa ve uzun süre devam ediyorsa bu durum sağlıklı görülmemektedir.
Kaygı, kişide psikolojik ve fiziksel sorunlar yaratmaya başlar. Kişiler bu durumun psikolojik ve fiziksel süreç ile yüzleşmek yerine kaçmak ve yatıştırmak için farklı yollar denemeye başlar. Alkol ile tanışarak, bu durumu alkol ile yatıştırmaya başlarlar. Bu davranış kaçma eylemidir.
Özellikle stresli ve kaygılı dönemlerde, gerginliği azaltıp daha çok gevşeme ve rahatlama sağladığı için kişiye cazip gelebilmektedir. Bu davranış biçimi aslında maddeyi kötüye kullanmaya başlamıştır. Alkole karşı olan bu rahatlama ve iyileştirici bakış açısı kişiyi bağımlı bir sürece koyabilir.
Alkol rahatlayıcı ve sakinleştirici bir maddedir. İlk kullanımlarda gevşeme, rahatlama sağlayabilmektedir. Kaygı veren düşüncelerden uzaklaştırabilir. Lakin zamanla alkole karşı tolerans gelişir ve alkolün kaygıyı azaltma düşüncesi ortadan kaybolmaya başlar. Vücutta, beyinde ve hormonlarda yarattığı değişimlerden kaynaklı stres faktörü ile karşı karşıya kalacaktır. Vücudun artık alkolü istemesinden kaynaklı kaygılar başlar. Alkol kullanımına bağlı olarak içildikten birkaç saat sonra ortaya anksiyete çıkar. Bu anksiyete ile ‘geceden kalma’ terimi kullanılır. Baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi,gerginlik ve mutsuzluk gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte çıkan kaygıyı azalmak veya yok etmek için tekrardan alkol ile azaltılma süreci başlar. Böylece kendini tekrarlama döngüsü ortaya çıkar.
Sizde bu durumları yaşıyorsanız geçici yolları değil, kalıcı yollar deneyin. Kaygılarınızı sağlıklı teknik ve yöntemlerle psikiyatrist ve uzman psikologlardan destek alarak kontrol altına alabilirsiniz.
Comments